In de bouw worden verschillende soorten platen gebruikt, waaronder OSB platen en isolatieplaten. Beide hebben specifieke eigenschappen en toepassingen. Het is belangrijk om de juiste platen voor de juiste klus te gebruiken. Maar wat zijn OSB platen en isolatieplaten eigenlijk en waarvoor kun je ze gebruiken?

Wat zijn OSB platen?

OSB platen zijn een type plaatmateriaal dat wordt gemaakt van samengeperste houtschilfers. De afkorting OSB staat voor 'Oriented Strand Board'. De houtschilfers worden gericht geplaatst en vervolgens samengeperst onder hoge druk en temperatuur. Hierdoor ontstaat een sterk en duurzaam plaatmateriaal dat geschikt is voor verschillende toepassingen in de bouw.

Toepassingen van OSB platen

Een van de meest voorkomende toepassingen van OSB platen is als vloerplaat. OSB platen zijn namelijk zeer sterk en kunnen zware belastingen dragen. Daarnaast worden OSB platen ook gebruikt als wandplaat en dakplaat. Een groot voordeel van OSB platen is dat ze relatief goedkoop zijn ten opzichte van andere plaatmaterialen zoals multiplex. Dit maakt OSB platen populair voor toepassingen waarbij kosten een belangrijke factor zijn.

Een ander voordeel van OSB platen is dat ze makkelijk te bewerken zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gemakkelijk gezaagd, geschuurd of geboord worden. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor toepassingen waarbij maatwerk nodig is.

Wat zijn isolatieplaten?

Isolatieplaten worden gebruikt om de warmte-isolatie van een gebouw te verbeteren. Isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder glaswol, steenwol, polystyreen en polyurethaan. Het type materiaal dat wordt gebruikt, is afhankelijk van de toepassing en de gewenste isolatiewaarde.

Toepassingen van isolatieplaten

Isolatieplaten worden voornamelijk gebruikt in de bouw om de warmte-isolatie van een gebouw te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door isolatieplaten aan te brengen tegen de muur, het dak of de vloer. Door het aanbrengen van isolatieplaten kan er flink bespaard worden op de energierekening. Een goed geïsoleerd huis heeft natuurlijk minder energie nodig om op temperatuur te blijven.

Isolatieplaten hebben verschillende eigenschappen en toepassingen. Zo zijn er bijvoorbeeld isolatieplaten die ook geluidsisolerend werken. Deze zijn bijvoorbeeld geschikt voor toepassingen in ruimtes waar veel geluid is, zoals muziekstudio's of kantoren.

Het gebruik van OSB platen in combinatie met isolatieplaten

Vaak worden OSB platen en isolatieplaten samen gebruikt in de bouw. Zo kan bijvoorbeeld eerst een laag isolatieplaten worden aangebracht en daarbovenop een laag OSB platen als afwerking. Dit wordt vaak toegepast bij de constructie van daken, waarbij de isolatieplaten zorgen voor een goede warmte-isolatie en de OSB platen zorgen voor een stevige en stabiele ondergrond voor de dakbedekking.

Een ander voorbeeld is bij de constructie van wanden. Hierbij worden vaak eerst isolatieplaten aangebracht, gevolgd door een laag OSB platen als afwerking. Dit zorgt niet alleen voor een goede warmte-isolatie, maar ook voor een stevige en stabiele wand.