Lekker en voldoende slapen is erg belangrijk voor ons lichaam en onze geest. Iedereen heeft slaap nodig, en wanneer je niet goed of voldoende slaapt, kan dit nare gevolgen hebben. In deze blogpost lees je alles omtrent slapen en kom je erachter hoe je je slaap optimaliseert. Zo hoef jij je nergens meer zorgen over te maken!

Waarom heb je nachtrust nodig?

Een goede nachtrust is zeer belangrijk voor je gezondheid. Dit heeft net zoveel effect als gezond eten en drinken en voldoende bewegen. Dit zijn dan ook drie belangrijke levensbehoeftes die een mens heeft. Uit vele onderzoeken blijkt dat men tegenwoordig minder en slechter slaapt dan voorheen. Dit komt onder andere door ons drukke, moderne bestaan. Waarom vormt dit in de toekomst een probleem?

Negatieve gevolgen van een slechte nachtrust

Er zijn veel nare gevolgen die samenhangen met slecht of te weinig slapen. Te weinig slapen is één van de belangrijkste aspecten die gewichtstoename veroorzaakt. Zo hebben volwassenen, maar ook kinderen, een veel grotere kans op het krijgen van obesitas wanneer ze niet beschikken over een goede nachtrust. Dit komt onder andere door je veranderende hormoonhuishouding en daarnaast spelen indirecte factoren mee. Wanneer je slecht slaapt, heb je minder zin om overdag te bewegen en ben je geneigd om meer te eten. Ken je dat continue hongergevoel wanneer je een nacht amper hebt geslapen?

Daarnaast hebben slechte slapers een grotere kans op het krijgen van hart- en vaatziektes. Ook andere ziektes en aandoeningen liggen sneller op de loer dan bij mensen die per nacht minstens 7 à 8 uur slapen. Verder werkt het immuunsysteem van slechte slapers minder goed. Deze mensen zullen een stuk vaker te maken krijgen met griepjes en verkoudheden omdat het immuunsysteem ‘s nachts, tijdens de slaap, herstelt. Wanneer dit systeem niet goed kan herstellen, zul je hier de gevolgen van ervaren.

Ook zorgt slecht slapen voor een verminderde productiviteit. Je concentratie en geheugen gaan achteruit. Dit zorgt ervoor dat je niet meer goed kunt presteren op je werk of opleiding. Maar, je bent ook veel minder alert in het verkeer! Wist je dat er vele ongelukken plaatsvinden door vermoeidheid?  

Verbeter je nachtrust: tips

Er zijn nog meer negatieve gevolgen voor slechte slapers. Hoe kun je je slaap nu verbeteren? Zorg voor de optimale slaapomstandigheden. Ga bijvoorbeeld voor een nieuw matras van mline. En zorg ervoor dat je kamer goed donker kan worden. Zorg voor een fijne temperatuur in je slaapkamer en ook kun je een nieuw kussen kopen bij m line. Deze dingen gaan je helpen!