Jaarlijks beginnen tienduizenden mensen een nieuw bedrijf in Vlaanderen. Dat is natuurlijk een spannende onderneming. Het is raadzaam om voordat je begint een gedegen marktonderzoek te doen. Spring je zo in het diepe omdat je denkt dat je een geweldig product of idee hebt, dan kan het een fikse tegenvaller zijn als je ontdekt dat op een steenworp afstand iemand al jaren hetzelfde aanbiedt.

Het is bijna niet te bevatten maar in 2021 zagen maar liefst 71.320 nieuwe ondernemingen het levenslicht in Vlaanderen. Deze cijfers werden door UNIZO en Graydon bekend gemaakt. Dat was maar liefst een stijging van 8,79% in vergelijking met 2020. Beide jaren staan te boek als recordjaar.

Heb je het ondernemingsplan klaar dan kan het ondernemingsfeest beginnen. Je kunt vanuit huis, vanuit een winkel of vanuit een kantoor je business starten. Eén van de eerste dingen die je gaat regelen is de inrichting van de plek waar je bedrijf komt. Ben vooral bezig met internet en design, dan zal de logeerkamer eerst voldoende zijn om te beginnen. Heb je een groter plek extern nodig dan kun je een bedrijfspand kopen of huren.

Prettig werken

Naast meubilair en een laptop is het belangrijk dat je goede verlichting op je werkplek hebt. Heeft je kantoor bijvoorbeeld systeemplafonds dan is het zaak eventueel oude knipperende tl-bakken meteen weg te halen. Een goede optie voor goed en werkbaar licht is een led paneel. Deze zijn binnen gebouwen heel geschikt voor kantoorruimtes, klaslokalen en vergaderruimten. Als beginnende ondernemer probeer je de kosten natuurlijk zo laag mogelijk te houden om meteen in het eerste jaar al winst te maken. Daarbij helpen lagen energiekosten ook een handje. Led panelen hebben vele voordelen ten opzichte van TL armaturen. Ze gaan 10.000 branduren langer mee dan TL, verbruiken minder dan de helft energie en het design is ook nog eens heel fraai! Dat laatste is niet onbelangrijk omdat je in je nieuwe kantoor ook regelmatig klanten zult ontvangen.

Online

Minstens zo belangrijk als het hebben van een fysieke locatie voor je bedrijf is een online plek waar klanten je kunnen vinden. Het aanbod van websitebouwers in Vlaanderen is enorm en zal nog een lastige keuze zijn als je daarmee in zee wilt gaan. Om kosten te besparen kun je ook zelf een website bouwen. Eén van de meeste gebruikte software hiervoor is het online programma wordpress. Bij sommige providers wordt dat bij aanschaf van een hostingpakket al automatisch geïnstalleerd. Je zult je echter wel in de materie moeten verdiepen om tot een mooi resultaat te komen.

Vindbaar

Heb je een mooie gelikte en responsive website gelanceerd dan begint eigenlijk het echte werk. Je moet namelijk door klanten gevonden worden. Met een paar zelf geschreven tekstjes ben je er echter nog lang niet. Wil je website echt door google gevonden worden dan zullen je teksten zoekmachine geoptimaliseerd geschreven moeten zijn. Dat is niet iets wat je één twee drie onder de knie hebt. Hiervoor kun je het beste een specialist inhuren. Is alles SEO (Search Engine Optimalisation) proof dan kan het zo paar maanden duren voordat je op de jouw gekozen zoekwoorden naar boven komt. Voor een snel resultaat kun je altijd nog met google ads gaan werken. Er zijn in Vlaanderen genoeg specialisten die je daarmee kunnen helpen.